Att leta häst

Ja, ni kan ju förstå att Hästnet är min mest besökta sida just nu… Jag ringer runt till olika kontakter, försöker urskilja om hästen kan passa genom beskrivningen och ber om att få film och röntgenplåtar skickade. Vad tittar jag efter när jag letar häst?

Först och främst är det gångarterna. Rör den sig mjukt, kvickt och med aktiva bakben? Kan den både länga sig och korta sig? Rör den sig helt jämnt i båda varven, hänger svansen på sned till något av hållen? Har den ”lika lätt” för sig i rörelserna? Ser den tillfreds ut när den rör sig?

Är det en utbildad häst ser jag också på rörelserna. Har den lätt för att korsa benen – i skänkelvikningar eller skolor? Kan den byta – hur byter den? Eftersom jag drömmer om att någon gång få rida Grand Prix kollar jag också efter om hästen har talang för samling.

Om gångarter/rörelser ser okej ut så tittar jag på storleken. Jag har insett att jag är allra snyggast (haha) på en häst som är minst 172 cm hög. Jag ser helt enkelt för stor ut för en häst som är 167, så är det bara.

Jag har bett om att få röntgenbilder som jag skickar till min veterinär/som min mamma tittar på. Vi vill såklart ha en så frisk häst som det bara går, och därmed går hästar med bland annat  kissing spines, Birkelandsfrakturer eller artros bort.

Skärmavbild 2014-06-19 kl. 13.03.16

Är hästen clean på röntgen och har prickat in allt det övriga – då åker vi och tittar på hästen. När jag rider själv så börjar jag med att försöka lägga mig på samma ”temperatur” som hästen. Känna in lite, hur gör den om jag gör såhär osv. Jag bryr mig inte jättemycket om att sitta och träna rörelser (om det är en utbildad häst) för det vet jag att det kommer gå bra sedan då man har kört in sig lite, men jag vill rida något byte till varje håll, öka, korta, någon sluta. Det jag letar efter i en häst är mjukheten, att den går att ”fjädra upp”, att den vill framåt HELA tiden (lata hästar går fetbort kan jag lova) och att de har en schysst arbetsinställning. Att de tycker det är roligt att arbeta! Sedan också att den känns någorlunda jämn i kroppen och känns sund.

Efter att jag har ridit så ber jag om att få ta av sadel och lindor/skydd. Då känner jag igenom hela hästen, allt ifrån nacke till bakben, klämmer på muskler, känner på leder. Ser efter hur hästen står när den står jämnt på alla fyra ben – är den jämnt musklad? Hur ser hovarna ut?

Sedan är det ju ett plus om hästen inte är ett rent monster i stallet också 😉 

Ser allt bra ut so far så åker jag och tittar en andra gång och därefter är det besiktning- och förhandlingsdags. Vi besiktigar med egen veterinär, röntgar ben, rygg och hals samt tar blodprov.

Vad letar ni efter i er drömhäst?

IMG_7386

IMG_8367

Skärmavbild 2015-01-26 kl. 14.21.01

10 reaktion på “Att leta häst

 1. Caroline

  Vilket roligt inlägg. Jag har precis köpt mig en häst och jag själv gick efter vad du har nämn. Det jag är noga med är hur hästen ser ut exteriört, finns det något i benställningen som kan leda till framtida problem och skador?
  Hur nogrann är du just på exteriör delen? Hur mycket vikt lägger du på om hästen är in/uttåad, krokhasig, biljaderar vid rörelse osv?

  Svara
 2. Sofie

  Jag tittar på vad hästen har för bakgrund, vart den kommer ifrån, hur den är uppfödd osv. Att den är korrekt i kropp och ben, att halsen är i uppförsbacke.
  Hur arbetsvillig den känns under ryttare, att viljan att göra rätt finns där, samt att den har 3 rena gångarter.
  Dom behöver inte vara spektakulära från början utan det brukar förändras under resans gång.

  Svara
 3. Evelina

  Bra tips.
  När jag letar efter häst tittar jag efter något extra, som jag vill ha hos hästar. Jag kan säga att jag kollar inte så mycket om hästen är vacker eller inte. För har den det lilla extra som tar jag den. Sedan är jag ingen tävlingsryttare så kollar nog inte allt som du gör.

  Svara
 4. Amanda

  Har du kontaktat segersta equestrian om häst? Tror de har en del till salu, även jeanna högberg som tävlar för dom tror jag har en del kontakter. Sigrid Bergåkra som någon skrev med kan du också höra med. Bor ju i princip näst gårds alla med så även om det blir lång körning för provridning så har du ju ev ett gäng att testa samtidigt.

  Jag vet även en tjej som tävlar på lägre nivå (ridit upp till msv a) som nog har en del kontakter som jag kan ge uppgifter till om det kan vara aktuellt?

  Så osäker på vilken prisklass du ligger på men du tänker helt rätt, exakt så jag tänker inför framtida häst. Nu lånar jag en häst på 155 helt utan något i gångartsväg bara för att kunna hålla igång ridningen utan egen häst hehe

  Svara
 5. Rebecca

  En nyfiken fråga, varför går hästar med birkelandare bort? 🙂 aldrig hört nån som haft problem med sådana 🙂

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *