Köpa häst från Holland

*** Detta inlägg skrevs när jag var glatt omedveten om hur det egentligen stod till ***

Jag fick ett önskemål om att skriva om hur det är att köpa häst från Holland, hur vi gick tillväga och så vidare. Tänkte berätta lite om det så här kör vi!

Jag känner EN person i Holland och det är en man som heter Vincent. Jag träffade honom för 5 år sedan när jag och mamma åkte igenom Holland för en tävling (tror jag det var, kommer inte ihåg exakt) och han red en häst som var till salu. Vincent är världens trevligaste människa och vi har hållt lite kontakt efter det. Nu i höstas så bestämde jag mig för att ge Holland en chans och skrev till Vincent och frågade om han visste några hästar till salu. Jag har också kontaktat nästan varje människa jag känner i Sverige som jag vet har kontakter i Holland om de kan vidarebefordra något. Jag bestämde datum, bokade flyg och ett hotell nära Amsterdam och så småningom började hästarna rulla in. Innan jag åkte ner visste jag att jag skulle till minst 4 ställen så därför hyrde jag en liten bil och så tutade jag runt själv i Holland under fyra dagar. Jag var hos några som var väldigt seriösa men också några andra som var mindre seriösa. Efter flera år av hästletande tycker jag att jag har lärt mig ganska bra vad jag ska gå på och vad jag ska akta mig ifrån *peppar peppar*.

Efter att ha sett ett tjugotal hästar så såg jag ju Jojo och där var det kört. Då började allt praktiskt så som veterinärbesiktning m m. Vi röntgade Jojo med en belgisk veterinär som min mamma visste lite om och så skickade vi upp röntgenplåtarna till Sverige där två veterinärer, oberoende av varandra, tittade på dom. När det sedan var dags för själva besiktningen så flög faktiskt vår veterinär ner och så gjorde vi en egen besiktning samtidigt om vi skrev på papper och gjorde kontrakt. Dyrt och onödigt kan många tycka, och ja, det är både kostsamt och omständigt. Å andra sidan har vi blivit lurade SÅ många gånger, och att stå med en häst som egentligen inte har gått igenom besiktningen kan ju i slutändan bli ännu dyrare. Därför valde vi att göra så och det känns otroligt tryggt i dagsläget. Vi har en helt frisk häst och efter allt jag har sett känns det nästan overkligt.

Jag kan absolut rekommendera att åka ner i flera dagar och komprimera allting. Att göra en resa är dyrt MEN i Holland finns det så mycket mer hästar på liten yta jämfört med Sverige som gör att kostnaderna känns likvärdiga. Jag såg 10 hästar på ETT stall, på en förmiddag. Det hade inte gått att få ihop i Sverige till exempel och det är också något man måste ta i beräkning. I Sverige har jag åkt flera timmar enkel väg för två hästar som inte ens har varit borstade när jag har kommit dit, sådant blir jag jätteirriterad på då det både tar tid och kostar. Om du funderar på att åka utomlands utan kontakter och titta på häst är ett tips att kontakta auktionsanordnare. De har massvis med kontakter, är ofta seriösa och är väldigt hjälpsamma med boende och liknande (iallafall vad jag har erfarat).

När det kom till transporteringen hem till Sverige så skötte vi det själva. Jag körde ner i lastbilen till Holland, red två dagar där nere för att lära känna Jojo och sedan körde vi upp till Sverige med ett stopp i norra Tyskland. Viktigt att hästen får dricka ofta, att man pausar och inte kör för långa sträckor.

Skärmavbild 2015-10-05 kl. 18.15.45

♥ Denna gudingen kom från Danmark! ♥

En reaktion på “Köpa häst från Holland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *