Dagens ridpass

Som jag skrev förut så mår jag bättre nu än i förra veckan men jag är definitivt inte helt frisk. På grund av detta bestämde jag mig för att rida ett riktigt lösgörande pass där fokus skulle ligga på att verkligen få upp ryggen, ”smörja igång” alla leder och muskler och skapa en mjuk och härlig, go känsla. Tro mig, det är tillräckligt krävande även fast man inte sitter och tränar svåra rörelser. Att fila på grunddetaljerna, det är grejen.

Jag galopperade bara efter värmningen idag eftersom jag tycker att det är lättare att påverka Jojo där. Kanske också för att det är lättare för mig som ryttare, i traven så blir det ju så himla skumpigt (haha) och det pallar inte mina magmuskler än – inte om det ska hålla den kvalitén som jag vill iallafall! Jojo är en ganska mjuk häst men även han behöver stretchas igenom och mjukas upp ändå, såklart. Lösgöras. Jag har ett jättebra knep som jag tycker funkar kalas i galopparbetet. Jag börjar alltid med att rida övergångar men i arbetet därefter brukar jag rida såhär:

Rid på trekvartslinjen (gärna framför spegeln om du har tillgång till det). Vi säger att jag rider i höger varv. Då går jag in på trekvartslinjen och rider höger sluta (eller bakdelen innanför, beroende på vad för häst du sitter på). I ungefär 12-18 meter rider jag i höger sluta, är noga med att ställningen är korrekt och att ytter bakben verkligen kommer in och trampar under sig. Sedan tänker jag att jag ska ”pendla” över hästens rumpa till vänster, alltså i en förvänd sluta. Det här får ta några språng för på Jojo är det inte bara så att man ställer över, utan jag behöver jobba med galoppkvalitén och alla smågrejer i varje språng. I den förvända slutan så stretchar du ju helt plötsligt ut det andra bakbenet och de andra ryggmusklerna. Båda bakbenen måste jobba lika mycket och musklerna samverkar med varandra. Idag hann jag göra 3 ”pendlingar” på en långsida och vilket resultat det gav oss!

Jojo blev otroligt fin och mjuk av det här jobbet. Han fick fina språng, en bra form och gav en fin känsla till mig som ryttare. Jag red inte länge men det var tillräckligt jobbigt för att Jojo skulle bli svettig, just för att man synliggör hästens svagheter så himla tydligt när man gör sådant här jobb. I höger varv lägger han huvudet lite på sned och nu när jag jobbade i förvänd sluta i höger varv så försvann det sedan. So, double thumbs up för dagens pass!

Skärmavbild 2015-11-19 kl. 08.48.24

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *