Dagens fråga

”Hej Ebba! Jag har en fråga till dig, lite bredare kanske men hade varit väldigt roligt om du svarade, då jag (och säkert några fler) behöver lite råd…Vad jag förstår var du duktig i skolan och roddade din satsning bredvid? Jag har kämpat hela denna terminen med både skola och häst, båda två ”världar” betyder mycket och man vill ju hela tiden utvecklas. Men nu såhär på slutet av terminen känner man att man helt enkelt inte orkar i samma super-takt, du vet när kroppen börjar göra lite ont, hjärnan hänger inte med och man har liiite för många timmar sömn att ta igen? Hur ska man göra, eller hur gjorde du för att rodda detta?! Gav du dig tid att vila, din häst? HUR gjorde du! Behöver lite superkraft nu! Jag vill ju inte vila eller skjuta på någonting, men man kanske måste? För att inte gå i sönder tillslut? Tack för en bra blogg, glad att du är tillbaka :D” 

Hej fina du. Jag förstår precis hur du känner – jag har varit där själv. Att gå sönder är inte värt det. Man vill vara på alla ställen samtidigt och samtidigt vara så jäkla duktig och bra, och ja, det går – men inte hur länge som helst. Jag ska förklara hur jag tänker.

När jag gick i gymnasiet och hade häst samtidigt så var jag extremt välplanerad. Allt som skulle göras var uppskrivet, jag hade långa dagar som ofta började i stallet vid 5 på morgonen och så vidare. Jag gjorde mycket själv, absolut, men jag visste också att jag hade ett skyddsnät som kunde ta över om jag kände att det var påväg att bli för mycket. Jag har t e x en moster som älskade Aithon lika mycket som jag och som gärna var ute i stallet och eftermiddags-promenerade, till exempel. Nu vet jag inte alls hur din situation ser ut mer än det du har skrivit, men kanske kan du försöka lösa det så att du inte behöver åka upp till stallet varje dag, iallafall inte när hästen vilar? Det handlar inte om att man är en dålig hästägare eller ryttare, utan det handlar om att man måste behandla sig själv respektfullt och se allting långsiktigt. När man är som oss, drivna, alltid igång och alltid fullt upp, kan en tom eftermiddag och en kväll hemma ge så otroligt mycket energi. Eller bara det att man hinner städa och laga en ordentlig middag och att man hinner lägga sig i sängen innan man somnar i soffan 😉

Och ja, jag roddade min satsning bredvid skolan. MEN så gick jag också gymnasiet på 4 år, hade hästen 10 minuter gångavstånd från där jag bor, ett väldigt bra team runt omkring mig och också väldigt förstående lärare. Jag var ledig i ca 6 veckor totalt under det fjärde året på höstterminen för att tävla och då fick jag lektionssammanfattningar och powerpoints mailade till mig så att jag också kunde hänga med även fast jag inte var i samma land.

Mina bästa tips när det känns som att allting går lite för fort är att 1) ta ett djupt andetag och se allting med ett helikopterperspektiv. Behöver jag verkligen vara med på den där och den här grejen? 2) Get real. Din häst dör inte för att du inte är i stallet 4 gånger om dagen och det finns faktiskt vettiga människor man kan be om hjälp som också kan lägga på täcken och smörja mungipor… 3) Tänk långsiktigt. Gör det något om hästen tar en lugnare period just nu när det är tentaperiod? Eller tvärtom, om man har en viktig tävling, kan jag göra om den här tentan senare i år eller blir det kaos där?

Ta ett djupt andetag, fram med papper och penna och skriv ner vad du behöver göra. Gör sedan en prioriteringslista och följ den. Glöm inte att äta ordentligt och att vara snäll mot dig själv. Lycka till!

IMG_4676-0

 

3 reaktion på “Dagens fråga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *