Gårdagens & dagens ridpass

Okej. Gårdagen då. Jag kom tyvärr till stallet väldigt sent (Jojo vilade i söndags) och redan när jag kom in i stallet kände jag hur pigg han var. Redan innan jag satte upp lovade jag mig själv att, hey – idag är det minst 100 övergångar som ska ridas under passet. Det är det enda jag ska fokusera på. Jojo blir lätt stark och behöver jobba på att bära sig själv och därför tyckte jag att det var en förnuftig sak att fokusera på med tanke på hur pigg han skulle vara.

Resultatet? 100 övergångar var gjorda men jag fick ändå inte till det. Nu i efterhand tror jag mer att det var jag som kände efter lite för mycket (verkar ju som att jag var lite extra känslig igår, minst sagt) för egentligen var han ganska fin men känslan av att inte räcka till ridmässigt är fruktansvärd. Till slut tog jag ett beslut om att avsluta och se det hela som ett pass där Jojo fick rastas. Det där är en fin avvägningsfråga tycker jag, huruvida man ska fortsätta eller inte. Nu kände jag att jag inte kunde komma på en lösning själv och då blir det bara slitigt att rida rida rida när man inte har en konkret plan. Istället valde jag att avsluta, ”glömma” passet och ta nya tag idag när Einar är i ridhuset. Sagt och gjort!

Idag gjorde jag precis samma, men tack vare passet igår kunde jag komma lite längre. Jag rider övergångar hela tiden för att få Jojo att lätta av i fronten och för att lyssna på mig. Jag ska bestämma hur fort det ska gå och vad som ska göras när. Redan när vi började kändes det bättre och idag kunde jag börja jobba på att nyansera övergångarna. Att göra en ”lång” halvhalt, en kvickare halvhalt, en ”hel” övergång – leka med gummibakbenen helt enkelt. Med en häst som blir stark framåt så är det suuuperviktigt att man inte blir dragandes själv, för det är bara att inse: du kan aldrig bära runt en häst med dina tyglar. Hästen måste bära sig själv och du ska kunna sitta med stilla och mjuka händer men med ett fokuserat säte. Det är svårare än vad det låter, och även om det är en låååång resa kvar innan det är perfekt så tog vi oss en liten bit på den vägen idag iallafall.

Här kommer mina bästa ridinsikter från dagen:

1. I vänster varv, tänk pyttelite höger sluta för att få med vänster bak in i spårningen.

2. När du ska göra halvhalten: ”ge” tygeln och öppna upp höften. Slut om med skänkeln, spänn till i sätet och tänk att du ska ”lyfta” magen och ge plats åt bakbenen som ska in under kroppen.

3. Två bra grejer som jag gjorde idag var att jag kollade på VARJE halt att Jojo ställde upp korrekt. Till och med när jag bara skulle lägga på ett täcke, när jag skulle sitta av osv. Varje halt räknas! En annan bra grej var att göra en övergång till skritt innan varje hörnpassering, skritta igenom för att sedan öka tempot! 🙂

Skärmavbild 2015-11-17 kl. 14.13.47

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *