Inlägg i repris – Superwoman

Forstätter på team-buildingen…
”Ebba, skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur du fick ihop det med hästarna och skolan? Har nyss börjat gymnasiet och det är redan så himla mycket! Har så otroligt svårt att få ihop allt med skolan, när jag samtidigt vill prestera på topp på hästfronten… Och där någonstans mitt i allt ska man hinna träna också, hmm… Tänkte att du som gick natur kanske har lite tips och trix?”

Ärligt talat… Ställ klockan tidigare och omge dig med människor som vill dig väl och som kan hjälpa dig! Förra året i trean så red jag som mest (de andra åren tävlade/tränade jag inte lika mycket som 2013) och hade också som mest i skolan. Med ämnen som Fysik B, Matte D & E och så vidare så gäller det att man verkligen nöööter in grejerna. Jag gjorde i början av året upp olika planer för varje ”tårtbit” av livet: skola, häst, träning och socialt liv. I skol-planen kartläggde jag inom vilka ämnen jag skulle behöva extra mycket hjälp med. Då jag tycker naturämnena är svåra såg jag till att boka in extratimmar efter skolan. Ofta fick jag göra prov tidigare än vad mina klasskompisar fick då jag var iväg och tävlade och därför såg jag till att alltid ligga i fas. Jag gick till en privatlärare då jag läste in en annan kurs med honom men också till skolans stödtimmar. Varje gång jag hade varit och läst extra så gick jag till gymmet direkt efteråt då stället jag pluggade på låg precis brevid mitt gym (lyxigt!).
Med Aithon så gjordes det också upp en plan. En målplan där jag skrev ner vad jag ville uppnå och hur jag skulle göra det. Jag skrev ner vilka veckor jag skulle träna mer och vilka veckor det var tävling. Med Nina hade jag ett upplägg om att jag tränade för henne, låt säga en onsdag kväll, och sedan torsdag morgon. Torsdag morgon var jag i stallet vid fyra, fem på morgonen för att vara färdigtränad vid 7. Då hann jag precis till skolan som började åtta eller halv nio. De dagar jag började senare såg jag ändå till att ha ridit på morgonen så att jag bara kunde ”dutta” i stallet på eftermiddagen efter träning och skola.
Att lyckas inom alla plan är svårt och tufft och man får välja vilka tårtbitar man vill fokusera på just nu. Mitt största råd är att inom skolan ta så mycket hjälp som möjligt. Finns det möjlighet till stödlektioner på skolan – gå dit. Mina erfarenheter är att naturämnena är svåra att sitta hemma och plugga själv, för förstår man inte så förstår man inte. Det är inte som samhällsämnena där man kan plugga in ren fakta och sedan dra slutsatser kring, utan regler och knepiga saker som man måste förstå. Pluggar man undan all skola när man faktiskt är i skolan (raster och håltimmar är guuuld att få gjort saker på!) så kan man slappna av när man kommer hem.
Ett annat råd är att ta ett ”möte” med sina föräldrar, tränare eller lärare – ja de som är inblandade. Berätta för dom vad du vill uppnå och vad du hade behövt hjälp med. Undersök vad du kan göra själv och vart du kan hitta hjälp. Min moster Karin var en enorm tillgång när jag hade mycket i skolan, då åkte hon upp och tog eftermiddagspysslet med Aithon (promenad, rykt osv) medan jag pluggade. Att tro att man ska kunna träna själv, plugga själv, sköta träning, kost och så vidare är osmart. Viktigt är att de inblandade personerna känner sig uppskattade och förstår varför du önskar att de hjälper till. Lycka till!
Karin som var ovärderlig i vårt team följde med på alla tävlingar!
 
 Här inför Falsterbo där jag och Aithons ”hästskötare” Kim hade packat och putsat i över tre dagar!
Till SM åkte jag, mamma (veterinär), min moster, morbror (hovslagare), min equiterapeut, Daniela & Anette (tränare) med en häst. Lite overdo kanske vissa tycker, men att få med hela sitt team på ett mästerskap och känna den enorma uppbackningen kring oss som ekipage var en helt otrolig känsla. 
 
 Man behöver en förstående pojkvän som inte har några problem med att flickvännen är i stallet och putsar en hel fredagkväll, kommer hem, äter middag och däckar i soffan efter tre minuter… 
 
 Och mest av allt, en enorm kärlek till det man gör och till sin häst. Det krävs otroligt mycket jobb, slit, planerande, pengar, tårar, svett och jag tror att man måste vara lite insane för att hålla på som man gör. Men det är värt det, alla gånger. 

3 reaktion på “Inlägg i repris – Superwoman

 1. Stephanie

  Inspirerande inlägg! Verklgen starkt av dig att kunna va så fokuserad och motiverad! 🙂 Min undran är bara hur du orkade om du gick upp 4/5 på morgonen? Sov du inte? Jag har själv mycket att göra och extremt svårt att få ihop det i perioder men jag har märkt att om jag tummar på sömnen så går det verkligen inte (tyvärr)! Kroppen säger bara tack och hej då 😉 behöver du inte mycket sömn, vilade du på dagen eller hur gjorde du då?

  Svara
 2. Johanna

  Fast alltså… Då undrar jag verkligen hur många människor som klarar av att satsa så på ALLT. Du är verkligen helt beundransvärd som är så otroligt målmedveten och disciplinerad, men hur i hela världen pallar man det i längden. Nu pratar jag inte om lathet och att prioritera serietittande eller festande varje helg, utan hur pallar man med psykiskt? och Fysiskt med för den delen? Hur lyckas man gå upp typ 4 varaenda morgon och hålla ett så jävla pressat schema och högt tempo+ kvalité på det man gör – utan att gå in i väggen och utan att slita ut kroppen? Min kropp skulle ALDRIG mäkta med det :O
  Som det ser ut idag pluggar jag på högskola 100%, jobbar på ett gymnasie 50% + driver verksamhet med inackorderingsstall hemma. Jag räknar att det blir ca 175-200 % arbete – och jag känner redan att det inte är en hållbar situation, men känner också att det inte finns någonting som jag kan prioritera bort. Jag har fått prioritera bort den sociala biten och välja att vara noggrannare med min sömn, men jag skulle aldrig klara hålla samma temo om jag dessutom skulle gå upp kl 4 varje morgon!

  Svara
  1. Ebba Deijenberg Inläggsförfattare

   Det tror jag inte att man gör, heller. Jag gick inte upp klockan 4 varje dag utan de dagar då jag började tidigt i skolan. Som du skriver måste man prioritera vad man gör – och ta det därifrån. Sen måste man vara realistisk också, som du säger vill man hålla hög kvalité och då får man välja ut få grejer som man gör helhjärtat. I mitt fall var det skola och hästar. Hade jag varit du hade jag valt bort något för som du säger så verkar det väldigt jobbigt och orimligt – men vill man så kan man. Lycka till!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *