Råärlig

Okej, sanningen ska fram. Om 1 dygn och 15 timmar så går jag in i provsalen och skriver det där jäkla provet. Just nu försöker jag plugga in det sista trots huvudvärk, för visst är det typiskt att det känns som att man har glömt allting när det bara är en kort tid kvar?

Nåväl, oavsett hur det går på lördag så vaknar jag upp på söndagen med en massa beslut att ta. Ska jag söka in till universitet i höst? Kanske utomlands om inte poängen räcker till? Försöka få heltidsanställning på Ralph Lauren? Vad lockar i höst – om jag har häst? Går det att kombinera universitetsplugg i Sverige med häst? Jag är tveksam till det eftersom jag vill läsa en utbildning som är både lång och tuff. Ska jag vänta med häst? Ska jag vänta med plugg? Egentligen har jag inte tid för dessa tankar nu då jag måste läsa men jag måste få skriva av mig lite.

För sanningen är, ju mer helhjärtat du gör något desto mer sårbar blir du. Det är sanningen och det är frustrerande och jobbigt. För även om jag har pluggat länge och gjort så gott jag har kunnat med mina förberedelser inför det här provet vet jag inte vad jag får för resultat förrän jag får provresultatet på papper. I många fall är det resan som räknas (som t ex min ”träningsresa” med Linnea – kommer ett inlägg om det) men i det här fallet vill jag bara sätta ett bra resultat så jag kan komma in på min utbildning sedan. Nu låter jag jättedramatisk men ni vet ju hur det känns som att man helt plötsligt inte kan något och känner sig värdelös, haha. Eller värdelös kanske är fel ord, men nervös och lite splittrad inombords.

Är det någon av mina läsare som ska göra provet nu på lördag? Hur har ni förberett er och hur gör ni nu de sista dagarna? Jag ska läsa artiklar nu ikväll och sedan träna. Imorgon stiger jag upp  någorlunda tidigt, pluggar 9-13 (repeterar det sista, läser artiklar, gör uppgifter för att få upp självförtroendet) och sedan ska jag göra annat. Jag ska konditionsträna på eftermiddagen och sedan försöka sova vid 20-tiden. På lördag ringer klockan kl 05.00 och när jag går in i provsalen klockan 08.20 kommer jag känna mig lugn och väl förberedd.

Håll tummarna!

IMG_7769

16 reaktion på “Råärlig

 1. Karolina

  Asså det är verkligen så typiskt att man ska bli nervös och tvivla på sig själv dom sista dagarna… Men det här klarar du! Bara du tror på dig själv kommer det gå precis så bra som du vill! Jag hejar på dig på lördag! 😉

  Svara
 2. Camilla

  Lycka till på provet. Jag gjorde det för 5 år sedan och skrev då 1.4 utan att ha tränat överhuvudtaget. Dessutom 3 år efter gymnasiet. Du kommer fixa det strålande! Men det är en galet stressig situation, det är det helt klart.

  Har du funderat på vad du ev vill plugga?
  Jag blev klar med universitetsstudierna 2013 och har jobbat sedan dess. Hade häst under studietiden och det fungerade bra. Det gäller bara att ha struktur och kunna organisera sig. Sedan hade jag en yngre häst och det är klart att det är skillnad i tidsåtgång om man har en unghäst eller en ”vuxen” som är under stenhård träning, enklare med unghästen som man kan planera in lite vila för när det ’är som hetsigast i skolan. Sedan är stallet skönt att ha när man pluggar, en anledning som tvingar en att släppa böckerna och gå ut lite, och ett andningshål mitt i tentaångesten.

  Svara
 3. Isabelle

  Jag ska skriva högskoleprovet på lördag. Jag skrev i höstas och satte fick väl ett helt okej resultat utan att ha pluggat någonting till det, jag hade inte ens kollat på en enda uppgift från gamla prov och lyckades få 1.1. Tanken var att göra det nu till våren men att jag då skulle ha pluggat till det. Lättare sagt än gjort…just den senaste tiden har det varit väldigt mycket i skolan, prov, inlämningar och GA… så jag har inte hunnit plugga någonting denna gången heller. Med tanke på hur mycket du verkar ha pluggat så tror jag det kommer gå jättebra för dig, om du bara slappnar av och vågar lita på att du kan det! 🙂 Lycka till! 🙂

  Svara
 4. Jennie

  Plugg och häst går fint för min del i alla fall, jag upplever att när man har häst blir man hundra gånger effektivare i allt man gör. Dessutom måste man få lufta hjärnan lite och vad passar då bättre än att göra det på hästryggen? Sen får man ju såklart vara beredd på att det blir tufft i perioder och att man kanske får tacka nej till vissa saker för att man har någon som är beroende av en men det är det lätt vär!

  Svara
 5. Malin

  Du skriver att ju mer helhjärtat man gör något, desto mer sårbar blir man – men glöm inte att det också gör dig starkare. Ju mer kunskap du har i ett ämne, desto mer kan du, även om det är specialistkunskap. Det ökar ditt självförtroende och också respekt från andra runt om. Och du respekterar och trivs mer med dig själv, eftersom du blir mer och mer bekväm i din roll.
  Jag jobbar mitt första ”riktigt” yrkesår på en lite kommun med STORT ansvar. Får dålig handledning och troligen gjort saker fel, sånt som kommer med erfarenhet. Men det jag kan, det jag inte känner mig osäker i, det gör jag med glädje och älskar att svara på frågor då jag är i princip den enda som har min utbildning, bortsett från min chef som går i pension om några år… Det är inom de frågorna jag vill specialisera mig och det kommer jag göra i framtiden.
  Nu blev det värsta livshistorian här men det jag vill säga är att jag tror det är tvärtom – jag tror du blir starkare i dig själv när du gör något helhjärtat.
  Lycka till i morgon!

  Svara
 6. Elin G

  Jag skrev högskoleprovet för några år sedan och tyckte faktiskt att det var jättekul! Det kommer att gå galant för dig ska du se Ebba! Heja heja! Jag håller alla tummar och tår här. En sak till, du MÅSTE skaffa häst. End of discussion =)

  Svara
 7. Fanny

  Jag tror inte att en krävande utbildning är omöjlig att kombinera med egen häst. Men då får man såklart prioritera bort en del andra saker; inte gå på varenda fest, inte fika med kompisar efter skolan varje dag etc etc. Men är man villig att göra den uppoffringen så har faktiskt dygnet 24 timmar och du kan sova 9 timmar, plugga 9 timmar och fortfarande ha 6 timmar kvar för din häst. Och av egen erfarenhet kan jag säga att inte ens de mest krävande utbildningarna förutsätter 9 timmars plugg 7 dagar i veckan…

  … och till din fråga om hur folk förbereder sig inför högskoleprovet – det är så otroligt individuellt vad man behöver göra dagen före. Skit i hur andra gör/gjort, ta en dag ledigt, sov och träna och rensa huvudet så du orkar fokusera imorgon – det är då du ska prestera, inte idag. Jag är säker på att du kan tillräckligt mycket, imorgon är det den mentala biten som avgör om du lyckas använda all din kunskap eller inte. Med din tävlingserfarenhet tror jag att du klarar av pressen. Ett tips är att inte tala så mycket med andra om provet i pauserna, jag satt ensam hela dagen för att inte höra vad andra hade svarat på den och den frågan eller hur lätt eller svår de hade tyckt att den senaste delen varit. Om en del känns jobbig hjälper det inte att haka upp sig på det utan du måste byta fokus till nästa. Samma sak som när du går in på dressyrbanan, inte kan du då sitta och tänka på hur dåligt den senaste tävlingen gick utan du går in med ett blankt papper och presterar så väl du kan. Och hoppas på att turen är lite på din sida också.
  Lycka till!

  Svara
 8. Elin

  Gör det för tredje gången imorgon, och jag går i tvåan på gymnasiet. Har inte pluggat alls, med vetskapen att jag har två gånger till på mig under gymnasietiden. Men i trean – då jäklar tänker jag plugga. Nu vill jag bara få rutin och avdramatisera denna väldigt jobbiga lördag 😉

  Svara
 9. Jules

  Hej Ebba! Jag skriver aldrig kommentarer på bloggar men just detta berörde mig för jag önskar någon gav mig råd när jag själv var i din situation!
  Jag är idag 26 år gammal, jobbar på en ledande position inom IT och tjänar bra, faktiskt mkt bra och har till stor del det drömliv jag kämpat så för!
  Nu till saken. Trots att jag lever min dröm med sambo, fint hem och ett väldigt bra jobb så saknas något och det är häst! Red själv på ganska hög nivå under gymnasieåren och verkligen satsade på det. Sedan kom mycket annat emellan som var roligt, så som resor och småjobb när gymnasiet var klart och därefter började jag plugga och hade inte ekonomisk möjlighet att ha häst samtidigt. Det jag vill råda dig till är att TA VARA på åren du skall plugga! När man väl börjar jobba efter plugget jobbar man om man är högpresterande individ otroligt hårt, emellanåt upp till 70 h per vecka. Ekonomisk möjlighet finns absolut att ha häst men tiden finns inte! All vaken tid går åt till karriär, sambo, hem och vänner och kanske sin egen träning om man har tur. När jag pluggade läste jag ekonomprogrammet på Handelshögskolan, IT-kurser parallellt OCH jobbade halvtid på kvällarna, ändå tycker jag såhär i EFTERHAND att tiden var så otroligt fri och jag hade mer tid då, trots den höga belastningen, än vad jag har idag. Men jag såg det inte då för det var ju 10 gånger mer krävande än gymnasiet vilket var den enda referensram jag hade på den tiden. Jag vill verkligen råda dig att ta vara på studietiden, ha häst om du har möjlighet ekonomiskt för det blir bara svårare med åren när man även vill prestera karriärsmässigt. Jobbet tar verkligen tid och engagemang, även fast det är kul. Ta vara på tiden och gör en satsning på häst medan du pluggar om du kan. Hade jag gjort om mina 5 studieår nu hade jag gjort så, alla gånger! Lycka till och maila gärna om du behöver någon att bolla med 🙂

  Svara
 10. Karin

  Allt det där du tror att du har glömt ligger där i bakhuvudet, du kommer hitta det när du behöver det 🙂
  Lycka till imorgon!

  Svara
 11. Louise

  Nu vet jag inte vad du satsar på, men samhällsvetenskapliga program har ju ungefär 6h föreläsningar i VECKAN! Jag läser politisk master på Göteborgs universitet och jag skulle säga att det enda som håller en tillbaka är ekonomin. Med en vettig studieteknik behöver man inte lägga många timmar om dagen.

  Kristina Warg kanske kan tjäna som inspiration 🙂 Om jag minns rätt läser hon på Handels och håller igång ett gäng hästar på relativt hög nivå.

  Svara
 12. Johanna

  Allt går bara man vill! 😉 Fast det underlättar ju då om man vet vad man vill…
  Men angående tiden – alla har bara 24 timmar per dygn och det är verkligen lite komiskt att höra hur någon som jobbar 7-16 inte har tid med en häst medan någon som Kristina Warg har typ FEM tävlingshästar och samtidigt pluggar på Handels.

  Svara
 13. Malin

  Jag skrev högskoleprovet 4 gånger, varav de sista två mest för att det var kul… Jag har aldrig pluggat till någon av gångerna, men gick å andra sidan på gymnasiet när jag skrev de första två och sen var de andra två året efter, så jag hade en hel del färskt i minnet från gymnasiet. jag skrev 1.4, 1.7, 1.6 och 1.5. Vad jag har hört så är det bästa sättet att få riktigt bra resultat att helt enkelt nöta gamla prov!

  Jag pluggade i Stockholm och hade ingen häst då, sålde båda mina YR-hästar eftersom jag var tvungen att flytta. Såhär i efterhand så hade jag med all säkerhet haft tid med åtminstone en häst, kanske tillochmed två, det jag föll på var att det är väldigt dyrt att ha häst i Stockholm. Hade jag kunnat bo kvar hemma eller åtminstone i de trakterna och haft kvar hästarna i mitt vanliga stall och kunnat pendla hade inte ekonomin varit någon fara heller, men med dyr hyresrätt och bara lite extrajobb fanns det inte utrymme för häst också, tyvärr! Jag läste till jurist och de rekommenderar att man pluggar ”heltid”. Men det innebär 40 h i veckan, då finns det ganska mycket tid över till annat även om man är duktig och lägger in extra pluggtimmar också. Jag kände att ”vad GÖR människor som inte har häst med all ledig tid??”. Så jag tror nog att om du pluggar i Sverige, så kan du också ha häst! Eller se på Carl Hedin, som pluggar i England och har med sig tre hästar, en egen och två som han har på utbildning. Det går!

  Svara
 14. Elin

  Jag pluggar, har häst och jobbar extra (för att ha råd med hästen samt få erfarenhet och göra mig själv mer attraktiv för arbetsmarknaden) och har haft högsta betyg på alla mina hittills avslutade kurser (3,5 år varav en termin då jag läste 150%). Det handlar främst om disciplin och vilja. Man HINNER men man hinner i princip inget annat, nej. Vill man verkligen så går det. Jag har dessutom inte hört talas om någon utb som har föreläning varje dag i veckan. Vi har oftast föreläsningar mellan 3 och 4 veckodagar.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *