Underlag

Vad roligt det var att sitta och läsa om era underlag, hörrni! Det går verkligen att diskutera i det oändliga och det känns också som att man inom de olika grenarna har olika preferenser. På GFRK är det fibersand som ligger både i paddock och i manege, dock är det mycket stummare inne och luftigare men också lite djupare ute. Min egna erfarenhet var att de hästar jag har ridit alltid har känts bättre ute än inne, alltså på det luftigare men också djupare underlaget. På GFRK har jag kunnat variera underlaget jättemycket då vi har så fin natur i att rida i runtomkring. Skritta fram på grusväg/asfalt, galoppera på mjuka stigar i naturreservat och träna på fibersand. Det har varit otroligt lyxigt.

När jag har stått hos Anette och Daniela har de haft sand med flis i och det har dom även på Mosslunda. Eftersom det ligger på två anläggningar som sköts perfekt med harvning, vattning och krattning har jag såklart haft bra upplevelser – men jag är osäker på om jag hade haft det om det hade varit valligt, hårt och torrt. Min spontana analys av underlag är att jag tror att de flesta underlag är bra så länge de sköts bra. Man vill ha svikt utan att det blir för djupt, fast utan att hämma glidmomentet och rörligt utan att det flyttar på sig. Jag gillar fibersand när det inte innehåller alltför mycket vax och när det är väl vattnat. När jag jobbade på Skillinge försökte vi vattna ca varannan dag och då höll det sig riktigt fint.

Det ”nya” stora (tror jag) är det underlag som jag vet att Andreas Helgestrand har i sina maneger. Det är en pool under (det låter sjukt, jag vet) som gör att fuktigheten i sanden alltid håller samma nivå, ungefär som på en sandstrand. Vad jag vet så är det bara 2-3 anläggningar i Sverige som har detta och jag tror att det kommer komma mer och mer utomlands där mer pengar finns.

Hade jag byggt en anläggning idag hade jag nog ändå lagt in sand med flis i. Det känns som att det är ett underlag som man själv kan laborera med hur man vill ha det (lägga in mer sand/flis t ex efter behov) och det är någorlunda lätt att sköta. Något jag kan önska av Sveriges ridanläggningar och tävlingsplatser är att djupharva lite oftare. Även om ytskiktet harvas ofta så känns det om det är hårdnackat som jordgolv under. Oavsett vilken häst jag har haft har jag alltid valt tävling efter underlag då det kan slita så otroligt mycket. Jag vet vilka tävlingar jag inte kommer åka på och tyvärr är det på grund av underlag som man får välja bort. Nu har jag visserligen ingen häst, men ni fattar.

Hur tänker ni kring allt det här? Funderar ni mycket på underlag och dess påverkan på hästen? Hur går era tankar?

Lars Roepstorff berättar om underlagets påverkan på hästen från 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *