11 reaktion på “Dagens fråga

 1. Amanda Josefsson

  Då min häst har varit lite knäpp just nu har jag inte ridit ut något alls den senaste perioden, så det har varit paddocken som har gällt för oss. Där är det varierande underlag på halva paddocken, det är hårdare längst ner och mjukare högre upp. Så det är varierat underlag ändå 🙂

  Jag tycker om vårt underlag jättemycket!

  Svara
 2. Emelie

  vi har fibersand, väldigt bra. Sviktar men inte för mjukt och fungerar bra i både torrt väder och sol. Enda nackdelen är att det är väääldigt ljust så man blir nästan bländad om det är soligt;)

  Svara
 3. MalinKalin

  Har inte känt nån jättestor skillnad på dom underlag jag rider på. Vi rider ju oftast ut men en gång i veckan åker vi till en gård med ridhus och paddock. I ridhuset är det en blandning av grus och träflis. Inte grus och spån som jag sett att många har. I paddocken är det grus. Tyckar båda funkar bra 🙂 Inget löst och tungt underlag men ändå mjukare än skogsvägar 😛

  Svara
 4. Sara

  Jag rider till 99% ute i skogen då vi inte har tillgång till paddock utan bara när jag tränar 1 gg i månaden!
  Jag tycker de är grymt för på vintern är de snö i hagarna, sommaren när de är torrt kan man också rida i hagar, sen så blandar jag mycket mellan lera, grus och asfalts vägar. Jag vill ha en häst som går på oavsett underlag så är de en stor vattenpöl så är ända vägen rätt fram enligt mig för de kan skapa problem i framtiden annars!
  Men att rida mycket i skogen tycker jag är positivt, dels för de är mycket annorlunda ljud och grenar som blåser vilket gör att vill du göra en skänkelvikning så är hästen koncentrerad trots ljud runt omkring, sitter det där så är de att finslipa i paddock på de sista!
  Men jag tycker de är bra för hästen får lära sig att släppa allt annat och inte påverkas av ”skit” saker utan hålla koll på bena och uppgiften!!

  Svara
 5. Ida

  Jag rider allra mest ut då vi inte har ridhus där jag står. Ridbanan är inte super så där undviker jag att rida för ofta. (Lite för djup) Men min häst får stor variation på underlag. Is & snö på vintern, skogstigar, grusvägar, asfalt & mjuka sandvägar resten av året.
  Överlag tycker jag att gräs är ett väldigt trevligt underlag som är fast men enda ger svikt & som det känns som hästarna trivs på 🙂

  Svara
 6. j

  Underlagsfrågan är klurig. Som hoppryttare gillar jag att tävla på fibersand eller annat underlag som är plant överst med svikt undertill. Är dock misstänksam mot dessa underlag då glidmomentet vid varje nedsättning tas bort/minskar och därmed minskar stötdämpningen betydligt. Undrar hur hästar på långsikt tål denna typ av underlag (dagligen alltså).
  Försöker hoppa på fiber en gång varje eller varannan vecka och annars på traditionellt grus/sand-underlag. Tror att variation överlag är bra vilket flera studier visar. Rider normalt sätt markarbetet på sand/grus banan men skrittar fram och av på lite hårdare underlag/grusväg. Uteritt en eller två dagar i veckan per häst för ytterligare variation av underlag.

  Svara
 7. Mathilda

  Jag gillar fibersandsunderlagen, det hade vi nere i Varberg i ridhuset. Ofta tycker jag att grus/sandunderlagen i paddock har en tendens att vara lite för djupt, med Chamme fick jag ofta känslan av att han trampade på som sjutton men inte kom någonstans haha… Så jag brukar få en bättre känsla på lite fastare underlag än på ett för löst/tungt. Det bästa är ju att kunna variera med att rida ut på skogs-/grus-/asfaltsvägar, men det har man ju tyvärr inte alltid möjlighet till på alla ställen/med alla hästar.

  Svara
 8. Amanda

  På stället där jag står är det helt värdelöst. Vanlig sand som är äckligt hårt tillpackat och ovanpå det sågspån!! Det är som pudersnö på blankis och på bara tre veckor (sedan de lade in sågspånet) gick fem hästar omkull. Ändrar dom det? NEJ!!! #Bitter

  Svara
 9. Cissi

  Vi har fibersand i både ridhuset och ridbanan, sen har vi även galoppbana med sand, hårdgjorda ytor mellan hagarna och gräshagar som vi rider i när hästarna är ute. Vi har också en av Sveriges bästa gräsbanor där vi brukar hoppa på somrarna. På väg ut till skogen måste vi rida en hel del på både asfalt och hårda grusvägar och i skogen är det mjuka skogsstigar och gräsvägar. Så det blir mycket variation 🙂

  I ridhuset är underlaget katastrof och ute är det fantastiskt, det är himla fascinerande det där – samma underlag och samma personer som sköter det = sköts på precis samma sätt. Jag undviker ridhuset, som mest skrittar vi bara där, men utebanan tar jag nån gång i veckan. Just nu tycker jag att underlaget är bäst på galoppbanan så rider mest där 🙂

  Jag är inte förtjust i fibersand överlag, har diskuterat det mycket med min veterinär då vi har haft en kotledsinflammation som återkommit flera gånger – nu har jag slutat rida på fibersanden och nu är hon frisk. Hennes förklaring är att glidmomentet blir för kort (på gränsen till obefintligt) och att det därför blir för stumt och för hård belastning på kotan. Surt att betala för ett ridhus vi inte kan använda (ingår i stallhyran), men får de ordning på det och min häst blir stark igen så kommer vi säkert kunna utnyttja det ibland vartefter 🙂 verkligen inte rida på varje dag!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *