Nackspärr

Gissa vem som har lyckats dra på sig världens nackspärr? Inatt vaknade jag flera gånger av att jag inte kunde röra mig, sjukt obehagligt. Vid sju var jag tvungen att ringa mamma som kom och räddade mig med värktabletter och tigerbalsam. Tur i oturen att jag är ledig idag och bara ska plugga. Värktabletten fick verka medan jag sov en stund till. Nu har jag varit uppe i några timmar och det känns uthärdligt även om det såklart gör asont. Vad är en nackspärr egentligen? Jag har ju inte gjort något annorlunda eller sovit på något speciellt sätt. Nåväl, förhoppningsvis går det väl över snart 🙂

Denna onsdagen ska som sagt gå åt plugg hela dagen. Jag sitter på Stadsbiblioteket just nu och håller på att lägga upp en ny studieplan för de resterande 4 veckorna. Jobba jobba jobba! Det blir en lugn dag utan träning för mig med tanke på hur ont jag har, men som tur är så känns det som att jag kommer kunna göra den här dagen riktigt bra ändå! Jag tänkte köpa med mig en härlig tidning hem sen ikväll, ta ett varmt bad och krypa upp i soffan och ta det lugnt hela kvällen och vara riktigt nöjd med dagens prestationer. Det är min målbild idag när jag sitter och tragglar med matten!

IMG_0415.JPG

Såhär SKA mina förmiddagar se ut, snart snart snart… Visst är det en rolig bild?

4 reaktion på “Nackspärr

 1. Linda

  Det låter lite kokko men du kan prova att massera örsnibbarna och precis under där brosket i örat börjar… ibland hjälper det. Om man tänker sej örat som ett foster/barn i mammans mage så efterliknar öronen samma form som det ska ligga, med huvudet neråt. Örsnibben är huvudet. I vissafall funkar det att massera örsnibbarna när jag har huvudvärk. As I said, det låter kokko men ibland funkar det. 😉

  Svara
 2. Vilma

  Hej Ebba!

  Jag rider en väldigt grön sexåring just nu. Hon är tagen sent med andra ord och håller nu på att lära sig skänkelvikning, skolorna osv. Problemet är bara att hon blir så himla stressad när man ska göra dessa saker. Det är som att hon blir jätteförvirrad när man försöker ge hjälperna och får lite kortslutning och bara rusar iväg. Om man bara rider runt runt så är hon supertrevlig. När hon blir så brukar jag försöka sakta av, ta det i skritt och sen prova i trav igen, men det hjälper bara ibland…

  Det är en fantastisk ponny som har ett underbart steg när hon väl slappnar av men behåller powern, men jag tycker det blir så himla svårt att få fram kvalitéerna i arbetet också. Hon håller sig ju i form, men går spänt och hastigt när man försöker rida på riktigt, liksom.

  Har du något tips som är bra att tänka på? Vill ju kunna leka fram hennes styrkor så mycket det bara går! 🙂

  Svara
 3. Cissi

  När jag hade min nackskada för två år sedan fick jag en superbra sjukgymnastikövning, hur lätt som helst och gjorde underverk. Den används mycket vid whiplashskador, men jag kör den alltid när jag känner mig extra stel i musklerna (har en förskjuten nackkota så kommer aldrig bli helt bra, men får underhålla så gott det går!)

  Man ligger på rygg, jag brukar köra i sängen precis innan jag går och lägger mig. Antingen har man ingen kudde alls, eller en ganska platt. Sen drar man in hakan mot bröstet/halsen och pressar huvudet nedåt. jag tycker att det brukar kännas mest precis där musklerna fäster mot skallbenet. Håll kvar i 10 sekunder, vila 10 och sen upprepar man 10 gånger. Jag fick göra bara på kvällen först och sedan både morgon och kväll, men mina muskler var ju väldigt illa skadade så du kan säkert köra både morgon och kväll direkt 🙂

  Fick även två andra övningar också, men de är lite mer komplicerade, men vill du ha dem är det bara att hojta till!

  Nackspärr är ju i allmänhet en muskelkramp som uppstår för att musklerna vill skydda nackkotorna. I mitt fall har jag två kotor som drar snett och en som är permanent förskjuten. Jag får gå regelbundet på massage och till naprapat/kiropraktor, eftersom musklerna vill skydda nacken och därför blir spända. Så länge jag håller nackkotpelaren så rak som möjligt, slipper jag nackspärr 🙂 så det kan vara bra att kolla upp, både i förebyggande syfte och för att se att det inte är nåt sånt som ligger bakom (tänker eftersom du skriver att du inte har gjort nåt särskilt som skulle ha utlöst den, kan ju vara så att det är någon snedhet som ”gått över gränsen”).

  Hoppas det ordnar sig! Kram!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *