Vem är en duktig ryttare?

En av mina funderingar igår var huruvida man ”mäter” om en person är en duktig ryttare eller inte. Är det ”mätbara” resultat – så som 70% i en viss dressyrklass eller flera felfria hopprundor på en viss höjd – eller är det andra sorters resultat som kanske inte alltid mynnar ut i en blågul rosett? För visst finns det ryttare som, tyvärr, inte alltid kör med schyssta metoder mot sina hästar men som ändå ”lyckas” på tävlingsbanorna.

Å andra sidan inser jag också, ju mer jag lär mig, att moralen är så olika hos olika människor. Det finns hästmänniskor vars moral säger stopp när det kommer till att sätta en häst på box, likväl som att det finns hästmänniskor vars moral som definitivt är mer utsuddad och där gränsen ligger längre fram. Glada hästar, hur man nu mäter det. Jag tycker att Aithon som var tävlingshäst och som gick i mindre hage när han tävlades som mest var minst lika glad då som nu när han går ute nästan hela dygnet med en hagkompis. Det är svårt att avgöra det där eftersom hästmänniskor gärna vet bäst själva och humaniserar hästen. Jag vill se forskning på hur saker påverkar det fysiska och inte hur det påverkar det mentala, för det tror jag är väldigt individuellt. Hästar som tränas hårt kan vara lika glada i stallet som en annan häst, precis som att en ridskolehäst kan vara extremt känslig likväl som ett fullblod som går löp. Jag säger inte varken bu eller bä utan luftar att, såhär ser verkligheten ut. 

Nåväl. För mig är en duktig (tävlings)ryttare en person som genom små, små hjälper skapa uttryck i en häst som ser mjuk och följsam ut. Visst kan hästar flasha på, men jag blir mer tillfreds inombords när jag ser hästar som rör sig på ett naturligt och mjukt sätt på tävlingsbanorna och som inte ser konstgjorda ut. Kommunikation mellan häst och ryttare helt enkelt. En duktig ryttare för mig är också någon som kan plocka fram det bästa i varje häst på flera nivåer, både för unghästar och högt utbildade. Ryttare som är känsliga för vad hästen säger till den. Ryttare som lyckas hålla sina hästar friska och hållbara. Som får sina hästar lättridna, mjuka och elastiska. Som är ödmjuka och har ett öppet sinne, för fullärd inom den här sporten, det blir man aldrig.

Jag själv tycker att jag är ganska duktig på att känna om en häst har ont eller om något inte stämmer och kan ofta peka ut vart det sitter. Jag är duktig på att se om en häst inte ser tillfreds ut och jag följer min magkänsla kring sådana frågor. Jag är duktig på att tävlingsrida – att visa upp en häst så att det ser trevligt/spektakulärt ut (hoppas jag, iallafall). Det jag själv tycker att jag behöver jobba på är att bli ännu mjukare i min ridning och mer stilla, men utan att bli passiv. Att få in en riktigt mjuk och följsam ridning även inne på banan där jag själv kan bli spänd för att jag vill så mycket. En person som jag tycker har många rätt på ”min” lista är Johanna Due Boje, som är ung Grand Prix-ryttare och som har tävlat i alla ungdomslandslag. Hon har friska och hållbara hästar som går hela vägen från unghäst till GP, rider otroligt mjukt och fint, hästarna får gå ute i hage, hoppas och ridas ute. Att hon sedan blir bland dom bästa i Sverige för sin kategori tycker jag är ett bra bevis på att man har lyckats som ryttare och hästägare.

Vad är dina svagheter och styrkor som ryttare? Vad är din definition av en god ryttare?

IMG_8045

Johanna och hennes egenutbildade Don Corleone som hon har haft sen han var unghäst och som nu går Grand Prix!

5 reaktion på “Vem är en duktig ryttare?

 1. Linnea

  Jag håller med dig, fast jag ser mer i hoppningen eftersom det är den sporten jag mest håller på med. Att vara ”ett” med sin häst, ett team ihop är väl A och O! Men sen att man kan rida olika hästar lika bra och matcha dem mot rätt mål utan att förstöra dem, de ska vara lika glada på banan som utanpå och i stallet. En bra ryttare ska också vara en sund människa som har bra hästhållning tycker jag, det är väl minst lika viktigt.. 🙂

  Min hopptränare tävlar inte OS men är en enormt duktig ryttare som varje år tar fram flertalet hästar till tex Falsterbo, hästsporten är svår, för oftast de som inte har miljoner på träd och vill komma till eliten får alltid sälja sin bästa häst om rätt bud kommer.. Men alla ser vi olika och nu blev ju detta en roman 😉

  Svara
 2. Emma

  En duktig ryttare ska kunna sitta upp på olika hästar (ålder, temperament osv) och ”läsa” av den relativt omgående! En bra ryttare är flexibel å lyhörd! Det tycker jag själv att jag är hyfsat bra på, men försöker bli ännu bättre genom att rida olika typer av hästar. Men min absoluta störta styrka som ryttare är min sits och position samt kroppskontroll. Min svagaste del sitter i min hjärna då jag ibland kan bli lite osäker som ryttare om hästen ”busar”

  Svara
 3. Camilla

  Jag är inte så ”tekniskt duktig”, eller -duktig på ”tävlingsridningen” och det hänger väl mycket ihop med att det är inte det jag har sysslat mest med. Sedan jag var 16 år (10år alltså!) har jag i princip enbart ridit unghästar. Ett par perioder har jag fått rida andras högt utbildade hästar (GP-nivå) och det var otroligt nyttigt för mig själv, och visst kunde jag göra både det ena och det andra på dem, men det var mer hästarnas förtjänst 😉
  Mina styrkor som ryttare är att jag har lätt för att sitta upp på nya hästar och komma underfund med var knapparna sitter. Jag kan hålla mig kall, och utstråla ett lugn som brukar smitta av sig på hästar som är på tårna. Jag brukar rätt ofta få frågan om jag kan tänka mig att rida andras hästar, både för att det är kul att se någon annan i sadeln och ibland när ägarna stött på bekymmer, och med tanke på hur fjantig jag själv är med att ”släppa upp” någon annan på mina egna hästar så betyder det förtroendet mycket. Jag har även lätt för att, på framförallt mina egna hästar, se/känna små och diffusa tecken på att något inte stämmer, så små tecken att veterinärerna mer än en gång har avfärdat mig som nojjig -jag har dock (tyvärr får man väl säga) haft rätt de flesta gånger.
  Vad jag behöver jobba mycket, mycket mer med är framförallt min tajming och snabbhet, den tekniska skickligheten och min styrka i sitsen så att jag sitter KVAR och inte sladdrar iväg.

  En ryttare jag anser vara en ”duktig ryttare” (utöver typ Charlotte Dujardin, Carl Hester, Edward Gal mfl.) är min tränare Karin Öljemark. Hon får fram det bästa hos hästarna och lägger så stor vikt vid att hästen ska vara MED, att man jobbar tillsammans med hästen. Hästarna är glada och vill verkligen jobba med henne, och allt ser mjukt och lätt ut.

  Svara
 4. Hanna

  En duktig ryttare är för mig någon som kan sitta upp på i stort sett vilken häst som helst och bara efter några varv hittat de grundläggande ”knapparna”, en ryttare som alltid behåller lugnet och på ett konsekvent och tydligt sätt vägleder hästen till rätt jobb, en som har hittat ”sitt” sätt att rida och är trygg med det, och samtidigt kan förvalta sitt sätt att rida på varje häst, oavsett om den är pigg, het, lat, stressad eller vad det nu må vara och en som med småsmå medel kan få en häst att göra det där lilla extra. Och såklart ska man ha god kroppskontroll och balans och vara fysiskt stark i kroppen (annars är det lätt att man lägger till sig dåliga ”vanor” i ridningen och stör hästen)
  Jag tycker absolut inte att en bra ryttare enbart är de som ligger på elitnivå eller nivån under, för man kan ju precis som du skrev (tyvärr) lyckas även om man inte är en bra ryttare.

  Jag ser mig själv som en bra ryttare och jag besitter mer eller mindre av alla de kvaliteer som du beskrev i ditt inlägg och som jag har beskrivit i min kommentar. Men jag har inte tävlat speciellt högt (enstaka 125/130 cm), pga att jag har haft mer eller mindre otur med de hästar jag haft men också för att mina föräldrar inte har haft ekonomin till att köpa topphästar till mig, ändå ser jag mig som en tekniskt duktig ryttare. Men tack vare att jag har ridit mina mer eller mindre svåra ponnysar/hästar bra så har det lett till att jag har fått ta emot både ponnysar och hästar på tillridning, jag har utvecklat mina egna hästar OFANTLIGT mycket, Jag har fått vara delaktig i otroligt fina unghästars utbildning, träning och tävling och jag hade förmågan att gå in i en DIV 1 final och rida runt med endast 4 fel på en häst som jag två dagar innan endast hoppat ett enkelhinder på och aldrig tidigare ridit.
  Det är inte mycket jag ger mig själv cred för och jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna som alltid vill utvecklas, men jag ger iallafall mig själv cred för att jag är en duktig ryttare med en bra känsla.
  Däremot finns det såklart alltid saker att förbättra. Jag behöver till exempel träna upp mina ”slokande” axlar då det är en av mina svagheter och det kommer även leda till att jag lyfter blicken- vilket jag också behöver, arbeta med att stabilisera underskänkeln Och i dagsläget behöver jag också bli starkare rent fysiskt då jag inte ridit ordentligt på ett tag.

  Tack för en bra blogg! kram

  Svara
 5. Vera

  Enligt mig är en duktig ryttare en som kan sitta upp på olika sorters hästar och genom några få och enkla signaler få dem att bli tillfreds och avslappnade. Det fick jag uppleva igår när min tränare satt upp på en häst jag red och red i 3-4 minuter. När jag satt upp igen var hästen helt med på noterna och jag kunde själv fortsätta på det arbetet min tränare påbörjat. Det tycker jag är en duktig ryttare!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *